13-10-2014, Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΡΟΜΒΩΣΗΣ

 

Για πρώτη φορά εφέτος εορτάζεται παγκοσμίως η 13η  Οκτωβρίου ως η Παγκόσμια  Ημέρα Θρόμβωσης . Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και των αρχών για τη θρόμβωση ώστε να υπάρξει άρτια ενημέρωση και καλύτερη πρόσβαση των ασθενών σε εξετάσεις και θεραπεία .

       Θρόμβωση είναι ο σχηματισμός ενός θρόμβου αίματος μέσα σε ένα αγγείο ( αρτηρία ή φλέβα ) με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση η πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος στο αγγείο αυτό .

         Στην θρόμβωση οφείλονται οι τρεις πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκοσμίως : το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου , το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και η θρομβοεμβολική νόσος .

Στην εποχή μας, ενώ η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι ενημερωμένη για την καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο, ελάχιστος αριθμός ατόμων γνωρίζει τι είναι η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος.

Θρομβοεμβολική Νόσος

            Με τον όρο φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος εννοούμε την «εν τω  βάθει φλεβική θρόμβωση» και την Πνευμονική Εμβολή .

            Η δημιουργία θρόμβου αίματος σε μια εσωτερική φλέβα ( κυρίως στο πόδι ) ονομάζεται « εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση » . Όταν ο θρόμβος αποσπασθεί από τις  φλέβες και με την κυκλοφορία του αίματος φτάσει στους πνεύμονες και εγκατασταθεί σε κάποιο σημείο της πνευμονικής αρτηρίας ( με αποτέλεσμα να διακοπεί η ροή του αίματος από εκείνο το σημείο και μετά ) ονομάζεται πνευμονική εμβολή . 

Η φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος αποτελεί μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας παραμένει υποεκτιμημένη τόσο από την Ιατρική κοινότητα όσο και από τις Αρχές Δημόσιας Υγείας . Ο κυριότερος λόγος γι΄αυτό είναι η δυσκολία διάγνωσης καθώς δεν έχει τυπικά συμπτώματα .

Ένας θρόμβος αίματος στο πόδι και στους πνεύμονες μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε και σε οποιαδήποτε ηλικία . Τις περισσότερες φορές η θρόμβωση είναι ασυμπτωματική .

Τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες για την δημιουργία θρόμβωσης .

  1. Η νοσηλεία – παραμονή στο νοσοκομείο για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι η αιτία για περισσότερο από τα 2/3 όλων των περιπτώσεων σχηματισμού θρόμβων αίματος στο πόδι .
  2. Χειρουργική επέμβαση , ιδιαίτερα του ισχίου και του γόνατος και η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση καρκίνου .
  3. Η ακινησία για μεγάλο χρονικό διάστημα και η παραμονή στο κρεβάτι για ανάρρωση μετά από ασθένεια ή ατύχημα .   
  4. Πολύωρα αεροπορικά ταξίδια με ακινησία για πολλή ώρα στην ίδια θέση .
  5. Στις γυναίκες αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης υπάρχει όταν λαμβάνουν οιστρογόνα φάρμακα – αντισυλληπτικά.
  6. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή όταν έχουν πρόσφατα γεννήσει ιδίως εφόσον υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου που δεν μπορούν να ελεγχθούν είναι:

  •  Η ηλικία, ένας ογδοντάχρονος έχει πέντε με έξι φορές

           μεγαλύτερο κίνδυνο από  ένα  σαραντάχρονο .

  • Το οικογενειακό ιστορικό
  • Η παχυσαρκία . Οι παχύσαρκοι ( με BMI > 30 ) έχουν 2 έως 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο φλεβικής θρομβοεβολής .

Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η διαρκής ενημέρωση των γιατρών και των πολιτών ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Στην Ευρώπη 650.000 ασθενείς πάσχουν ετησίως από φλεβική θρόμβωση και 430.000 από πνευμονική εμβολή ενώ κάθε χρόνο πεθαίνουν 500.000 Ευρωπαίοι και 50.000 Έλληνες . Ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος του ετήσιου αριθμού θανάτων  που προκαλούν αθροιστικά ο καρκίνος του μαστού ( 86.831) , ο καρκίνος του προστάτη ( 63.636) , τα τροχαία ατυχήματα (53.599) και το AIDS (5.860) .

            Για να έχουμε ότι αγαπάμε και επειδή η πρόληψη σώζει ζωές πρέπει λοιπόν να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση της πολιτείας , του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για την σοβαρότητα της θρόμβωσης και τους κινδύνους που ενέχει για την υγεία μας.

 

Χρονάκης Αντώνης

Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Μινώα Πεδιάδας

 σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης