07-01-2022, Τελετή αγιασμού των υδάτων με το παραδοσιακό έθιμο της «στέρνας» στην Ιερά μονή Αγίου Ιωάννη Καλλέργη

Η Ιερά μονή Αγίου Ιωάννη Καλλέργη στη Δημοτική Ενότητα Καστελλίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, εορτάζει σήμερα, ανήμερα της εορτής του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου.Στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ Ανδρέα, παρέστη ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης, ο οποίος αντάλλαξε ευχές με τους πιστούς ενώ εκεί βρέθηκε και η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καστελλίου Μαρία Σκουλούδη.

Μετά το πέρας της ακολουθίας πραγματοποιήθηκε η τελετή αγιασμού των υδάτων με το παραδοσιακό έθιμο της «στέρνας», παρουσία πιστών που βρέθηκαν από νωρίς σήμερα στον χώρο της Μονής Καλλέργη, το καθολικό της οποίας είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Για το σταυρό βούτηξαν στη στέρνα τέσσερα άτομα ωστόσο η τυχερή ήταν η 6χρονη Ιωάννα Λαμπράκη!Η μικρή Ιωάννα μάλιστα ήταν εκείνη που τράβηξε τον κλήρο για τα τρία πρόβατα, δωρεά κτηνοτρόφων της περιοχής με τα έσοδα να αποδίδονται στο μοναστήρι.

Λίγα λόγια για τη Μόνη

Η μονή Καλλέργη ή Καλέρη βρίσκεται νοτιοανατολικά του χωριού Σμάρι, περίπου 35km ανατολικά του Ηρακλείου και 4km βόρεια του Καστελλίου. Είναι κτισμένη σε μια κατάφυτη περιοχή με πολλούς λόφους και ανάγλυφο έδαφος.Ο Ναός του Αγ. Ιωάννη ανακαινίστηκε το 1912, σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει στο κωδωνοστάσιο διατηρώντας αρχιτεκτονικά στοιχεία παλαιότερων εποχών.Ειδικότερα, η μονή, κτισμένη κατά την Ενετοκρατία, είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και αποτελεί μετόχι της Μονής Βιδιανής, στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Η μονή με τη σημερινή της μορφή είναι σχετικά νέα και πιστεύεται ότι κτίστηκε πάνω στα ερείπια παλαιότερου μοναστηριού, κελιά του οποίου σώζονται (σε ερείπια) στην κοντινή εκκλησία του Προφήτη Ηλία.Το κεντρικό κτίριο έχει αναστηλωθεί, ενώ έχει διαμορφωθεί και τράπεζα. Έξω από τον περίβολο της μονής υπάρχει νεώτερος δίκλιτος ναός, αφιερωμένος στον Αγ. Γεώργιο και στον Άγιο Σπυρίδωνα. Επίσης, υπάρχει κι ένα παρεκκλήσι, αφιερωμένο στους Κρήτες Νεομάρτυρες!