03-02-2022, Νέα πληρωμή πρώτης αρωγής στους σεισμόπληκτους - Πρώτη πληρωμή για επιχειρήσεις

Το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου σε νέα εκταμίευση στους πληγέντες από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στην Κρήτη. Ειδικότερα, πιστώθηκαν 3.960.046,85 ευρώ σε 455 μοναδικούς ΑΦΜ, εκ των οποίων 2.972.477,86 ευρώ σε 368 δικαιούχους πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής και 987.568,99 ευρώ σε 286 δικαιούχους αποζημίωσης για οικοσκευή.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι έχει ανοίξει και πάλι η πλατφόρμα arogi.gov.gr, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση πρώτης αρωγής οι πληγέντες που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αίτησή τους εξαιτίας διαδικαστικών ζητημάτων (κληρονομικές διευθετήσεις) και οι πληγέντες που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση μετά και την ολοκλήρωση του ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα σε όσους πληγέντες έχουν υποβάλει ήδη αίτηση, να την επικαιροποιήσουν, να την αναθεωρήσουν ή ακόμα και να την ανακαλέσουν. 

Η πλατφόρμα arogi.gov.gr θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή ή την τροποποίηση των αιτήσεων έως τις 14 Φεβρουαρίου.

Επιχειρήσεις

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, η οποία προβλέπει την καταβολή 127.525,5 ευρώ σε 23 σεισμόπληκτες επιχειρήσεις.

Το εν λόγω ποσό είναι το καθαρό ποσό που δικαιούνται οι επιχειρήσεις ως προκαταβολή (25% της εκτιμηθείσας ζημιάς), έπειτα από την αφαίρεση του ποσού που έχουν λάβει ήδη υπό τη μορφή πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης επιχειρήσεων.Ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό επεσήμανε ότι άλλες 37 επιχειρήσεις έχουν ήδη λάβει το ποσό της πρώτης αρωγής που υπερκαλύπτει το 25% της εκτιμηθείσας ζημιάς που δικαιούνται κατά τη φάση της προκαταβολής –και άρα δεν έλαβαν την προκαταβολή κατά τη σημερινή πληρωμή. Θα ακολουθήσουν και άλλες σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τη χορήγηση προκαταβολής, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ με την ωρίμανση του εν λόγω έργου από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας θα καθοριστεί από την Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής το τελικό ποσοστό κρατικής αρωγής επί της εκτιμηθείσας ζημιάς.

Σημειώνεται, ότι μετά από αίτημα της Περιφέρειας Κρήτης, η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των φακέλων των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων επεκτάθηκε -με σχετική τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης- από το τέλος Ιανουαρίου, στην 28η Φεβρουαρίου 2022.