12-01-2022, Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας του Δήμου Μινώα Πεδιάδας

Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας του Δήμου Μινώα Πεδιάδας στο πλαίσιο του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που έχει εκδώσει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Τα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται και σήμερα στο νησί είναι έντονα και θα διαρκέσουν μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης. Κύριο γνώρισμα της επιδείνωσης του καιρού θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες με θυελλώδεις βόρειους ανέμους που θα συνοδεύονται από πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Στο πλαίσιο αυτό συνιστάται στους πολίτες να αποφύγουν μετακινήσεις, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων, ιδιαίτερα σε περιοχές πλησίον ρεμάτων και ποταμών και να μην επιχειρούν διέλευση από ιρλανδικές διαβάσεις.

Συστήνεται, επίσης, να εφαρμόζουν τις ακόλουθες οδηγίες αυτοπροστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:

•Ασφαλίστε αντικείμενα και πρόχειρες κατασκευές, που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

•Αν πρόκειται να μετακινηθείτε, φροντίστε να ενημερωθείτε πρώτα για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και την κατάσταση του οδικού δικτύου. Αν είναι δυνατόν, μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας, έτσι ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

•Αν η καταιγίδα εκδηλωθεί ενώ οδηγείτε, ασφαλίστε το όχημα εκτός δρόμου, μακριά από μεγάλα δέντρα ή υπαίθριες κατασκευές, ενεργοποιήστε τα φώτα έκτακτης ανάγκης (αλάρμ) και περιμένετε έως ότου υποχωρήσουν τα φαινόμενα.

•Μη διασχίζετε σε καμία περίπτωση δρόμους που διασταυρώνονται με χειμάρρους και ρέματα (ιρλανδικές διαβάσεις), πεζοί ή με όχημα, ακόμα και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσης της καταιγίδας.

•Αποφύγετε δραστηριότητες στην ύπαιθρο, σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
•Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων Αρχών, όπως Τροχαία κ.λπ.Δείτε περισσότερες οδηγίες προστασίας στο

σύνδεσμο: https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena?fbclid=IwAR1c4RgJoGxqM4YofpgGHrvLsBu3-cmZfPCPZI2TAPqaszoeOsxahZQ36f8

Σύμφωνα με το καιρικό σύστημα «Διομήδης» για τις επόμενες ώρες  προβλέπονται: Την Τετάρτη (12-01-2022) κατά τόπους ισχυρές βροχές προβλέπονται στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και μέχρι το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια.

Β. Πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν την Τετάρτη (12-01-2022) και την Πέμπτη (13-01-2022) στο μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου. Μικρή εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από το βράδυ της Πέμπτης.

Γ. Την Τετάρτη (12-01-2022) πρόσκαιρα πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στις προαναφερθείσες περιοχές και στην Εύβοια.

Δ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση την Τετάρτη (12-01-2022). Την Πέμπτη (13-01-2022) και την Παρασκευή (14-01-2022) τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειώνεται ισχυρός παγετός στη βόρεια Ελλάδα.