16-07-2021, Πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο συμμετοχής του Δήμου Μινώα Πεδιάδας στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021»

 

 

 

Ο Δήμος μας προτίθεται όπως συμμετάσχει – για πρώτη φορά - στην εκστρατεία για την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021» . Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης και μεταφοράς στον αστικό ιστό και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής τους. Η εβδομάδα κορυφώνεται με την «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» κατά την οποία μεγάλα τμήματα της πόλης κλείνουν για τα αυτοκίνητα, αφήνοντας ελεύθερο χώρο στους πεζούς, στους ποδηλάτες και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» (ΕΕΚ) εστιάζει κάθε χρόνο σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.

 

Το θέμα που επιλέχθηκε για το 2021 είναι «Είμαστε Υγιείς και Ασφαλείς με τη Βιώσιμη Κινητικότητα». Η επιλογή για το φετινό θέμα αποδίδει φόρο τιμής στις δυσκολίες που βίωσε η Ευρώπη - και ο κόσμος - καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Αντικατοπτρίζει, επίσης, τις δυνατότητες για αλλαγή που προκύπτουν από αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση στην Ευρώπη κατά την οποία οι πόλεις και οι δημοτικές αρχές κατέφυγαν σε δημιουργικούς, ανθεκτικούς τρόπους αντιμετώπισης της. Φέτος, η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ γιορτάζει την ανθεκτικότητα των πόλεων και των επιτευγμάτων τους, ενώ παράλληλα στοχεύει στη διατήρηση αυτής της δυναμικής. Οι τάσεις που ξεκίνησαν πέρυσι, όπως η αυξημένη ενεργή κινητικότητα και η χρήση κινητικότητας χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών ρύπων χρήζουν περαιτέρω προώθησης. Στόχος της εκστρατείας είναι να κινητοποιήσει όλους τους προηγούμενους και μελλοντικούς συμμετέχοντες, ώστε να λάβουν μέρος στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ που μετρά το εικοστό έτος της, με το φετινό σύνθημα να είναι «Μετακινούμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον. Μένουμε υγιείς». Οι πολίτες παροτρύνονται να παραμείνουν σωματικά και ψυχικά υγιείς ενώ ανακαλύπτουν την ομορφιά της πόλης, της περιοχής ή της χώρας τους και με ορθή επιλογή του τρόπου μετακίνησης αποδεικνύουν το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον και την υγεία όλων

 

Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην παραπάνω εβδομάδα, προτίθεται να συνεργαστεί με τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους συλλόγους της περιοχής (πολιτιστικούς, αθλητικούς, κλπ) για να συμμετάσχουν ενεργά στην εκστρατεία του θέματος. Στο πλαίσιο αυτό, σας αποστέλλουμε τις παρακάτω ιστοσελίδες για να ενημερωθείτε για την εκστρατεία, αναμένοντας έως την Τετάρτη 21 Ιουλίου να μας αποστείλετε μέσω ηλ. ταχυδρομείου στη δ/νση: apostolaki@minoapediadas.gr τις προτάσεις και ιδέες σας προκειμένου αυτές να αξιολογηθούν και να ενταχθούν στο πρόγραμμα δράσεων του Δήμου.

 Στην ιστοσελίδα https://mobilityweek.eu/home/ μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες για την εκστρατεία.
Το φετινό θέμα περιγράφεται στη σελίδα: https://mobilityweek.eu/registration/

Στην ιστοσελίδα της εκστρατείας υπάρχει έτοιμο υλικό (βίντεο, αφίσα, Gifs, flyer,κλπ) (όλα είναι μεταφρασμένα στα ελληνικά) :

 https://mobilityweek.eu/campaign-resources-for-2021/  και το Εγχειρίδιο για την φετινή εκστρατεία στην ελληνική γλώσσα. Θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες καθώς και μια σειρά από ιδέες για την διοργάνωση δράσεων την εβδομάδα 16-22 Σεπτεμβρίου :  https://mobilityweek.eu/communication-toolkit/

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

 

 

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ 

 

 

 

Πίνακας Αποδεκτών

 

α/α

Φορέας

email

1

Παιδικός Σταθμός Αρκαλοχωρίου 

kadianimar@yahoo.gr

2

Παιδικός Σταθμός Καστελλίου 

renassargiotaki@gmail.com

3

Παιδικός Σταθμός Θραψανού (Βόνη) 

stathakielenh@gmail.com

4

1ο Νηπιαγωγείο Αρκαλοχωρίου 

mail@1nip-arkal.ira.sch.gr

5

2ο Νηπιαγωγείο Αρκαλοχωρίου 

mai@2nip-arkal.ira.sch.gr

6

3ο Νηπιαγωγείο Αρκαλοχωρίου 

mail@3nip-arkal.ira.sch.gr

7

Ειδικό  Νηπιαγωγείο Αρκαλοχωρίου 

mail@nip-eid-arkal.ira.sch.gr

8

Νηπιαγωγείο Καστελλιου

mail@nip-kastel.ira.sch.gr

9

Νηπιαγωγείο Θραψανού

mail@nip-thraps.ira.sch.gr

10

Νηπιαγωγείο Δεμάτι

mail@nip-demat.ira.sch.gr

11

1Ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου   

mail@1dim-arkal.ira.sch.gr

12

2Ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου   

mail@2dim-arkal.ira.sch.gr stefanospsellakis@hotmail.com

13

Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου   

mail@dim-eid-arkal.ira.sch.gr

14

Δημοτικό Σχολείο Καστελλίου

mail@dim-kastell.ira.sch.gr

15

Δημοτικό Σχολείο Θραψανού

mail@dim-thraps.ira.sch.gr

16

Δημοτικό Σχολείο Σχινιά

mail@dim-skinia.ira.sch.gr

17

Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου

mail@gym-arkal.ira.sch.gr

18

Γυμνάσιο Καστελλίου 

mail@gym-kastell.ira.sch.gr

19

Γυμνάσιο Θραψανού

mail@gym-thraps.ira.sch.gr

20

Λύκειο Αρκαλοχωρίου

mail@lyk-arkal.ira.sch.gr

21

Λύκειο Καστελλίου

mail@lyk-kastell.ira.sch.gr

22

1ο ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου 

mail@1epal-arkal.ira.sch.gr

23

Αθλητικό Σωματείο ΑΘΛΗ.Σ.Υ.

athlisy@gmail.com

24

ΔΟΠΑΠ

dopap@minoapediadas.gr

25

ΚΔΑΠ

kdapminoa@yahoo.gr

26

Πολιτιστικός σύλλογος Αρκαλοχωρίου

psarkaloxoriou@gmail.com

27

Πολιτιστικός σύλλογος Καστελλίου 

Mariaskou22@gmail.com

28

Πολιτιστικός σύλλογος Θραψανού 

 

29

Αθλητικός σύλλογος ΠΥΓΜΗ

sakissfak@gmail.com

30

Λοιποί Αθλητικοί και Πολιτιστικοί Σύλλογοι