Με
ένα τριήμερο αφιερωμένο στον εθελοντισμό, το περιβάλλον, την ιστορία-
αρχαιολογία, αλλά και τη λαογραφία.
Μ’ ένα τριήμερο εκδηλώσεων, από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή, αφιερωμένο στον εθελοντισμό, στο περιβάλλον, στην ιστορία- αρχαιολογία, αλλά και στη λαογραφία, ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις «Αρκάδεια 2012», που συνδιοργανώνουν με ιδιαίτερη επιτυχία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ινίου- Μοναστηρακίου «Ίνατος» και η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και έχουν τη στήριξη του Δήμου Μινώα Πεδιάδα.
Στις εκδηλώσεις που θα έχουν έντονο το χρώμα της τοπικής παράδοσης και τις ιστορικές ρίζες του τόπου θα… πρωταγωνιστήσουν με ζωντανά δρώμενα άνθρωποι μεγάλης ηλικίας αλλά και νέοι, οι δε εκδηλώσεις θα είναι ανοικτές για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μινώα και της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.
Το ακριβές πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων, είναι το ακόλουθο:
Τιμητική διάκριση για
Εθελοντική Εργασία
«Ο πολιτιστικός σύλλογος θα διακρίνει συντοπίτες μας με ιδιαίτερα αναπτυγμένο το αίσθημα της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπο και την κοινωνία. Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες τα πρότυπα εθελοντισμού δίνουν ελπίδα στην τοπική κοινωνία και λειτουργούν σαν ανάχωμα στην κρίση».
Βράβευση «ωραιότερων κήπων – μπαλκονιών με πράσινο»
Ο πολιτιστικός σύλλογος, στο πλαίσιο της ευγενούς άμιλλας, προσπαθεί να κινητοποιήσει τους κατοίκους των χωριών Ίνι – Μοναστηράκι για να βελτιώσουν την αισθητική εικόνα των σπιτιών και για ν’ αναδείξουν τα χωριά τους ως τα ομορφότερα της περιοχής.
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι ωραιότεροι κήποι-μπαλκόνια με πράσινο.
Απονομή επάθλων πρέφας στους νικητές του διαγωνισμού
Οι δρόμοι του νερού ανά
τους αιώνες στην περιοχή Αρκαδία – Ίνι
Ψηφιακή χαρτογράφηση και τεκμηρίωση υδάτινων πόρων και μνημείων
στην ευρύτερη περιοχή της Αρκαδίας – Ίνι από την μινωική εποχή μέχρι σήμερα.
Πηγές – Αγωγοί – Υδραγωγεία – Λουτρά – Κρήνες – Νερόμυλοι – Φράγματα – Διαχείριση του νερού.
Η αρχαιολόγος Καλλιόπη Εμμ. Γκαλανάκη, ο υδρογεωλόγος Μαρίνος Κριτσωτάκης και ο χαρτογράφος Μιχάλης Σπυριδάκης με την συνδρομή των κατοίκων της περιοχής αποκαλύπτουν για πρώτη φορά και παρουσιάζουν λεπτομέρειες για την διαχείριση του νερού στην περιοχή της αρχαίας Αρκαδίας.
Οι νοικοκυρές του Ινίου και
του Μοναστηρακίου υφαίνουν και ξυφαίνουν στα μιτόκτενα της παράδοσης.
Αναπαράσταση των σταδίων της επεξεργασίας μαλλιού για την δημιουργία υφαντών. «Έμπειρες στην υφαντική κυρίες των χωριών μας θ’ αναβιώσουν την καθημερινότητα του παρελθόντος για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι».