29-5-2012, Με επιτυχία οι επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Μινώα Πεδιάδας για τη Μάχη της Κρήτης.

 

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΙ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

 

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, παρουσία πλήθους κόσμου, οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας για να τιμήσει την 71η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης.

Οι φετινές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στα χωριά Ζωφόροι, Παναγιά και Μαχαιρά σε συνεργασία με το Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των συγκεκριμένων οικισμών. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλάμβανε μεταξύ άλλων καταθέσεις στεφάνων, ομιλίες για τη συνεισφορά των οικισμών στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από τα παιδιά του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, αλλά και τη διοργάνωση του 2ου Λαϊκού Δρόμου Μάχης Κρήτης, στον οποίο η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα υψηλή. Τέλος, στους χώρους των εκδηλώσεων λειτούργησε έκθεση βιβλίου της Σακορράφειου Βιβλιοθήκης Καστελλίου με θέμα τη Μάχη της Κρήτης και την αντίσταση. 

Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης, αναφερόμενος στο σκοπό και τη σημασία των εορτασμών, σημείωσε ότι η Δημοτική Αρχή επέλεξε και φέτος, όπως και πέρυσι, να αποκεντρώσει τις επετειακές εκδηλώσεις για να αναδείξει και να αγκαλιάσει την ξεχωριστή ιστορική συμβολή κάθε οικισμού του Δήμου στην κατοχή και την αντίσταση. Όπως υπογράμμισε, κάθε χωριό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας έχει γράψει με αίμα τις δικές του σελίδες στο βιβλίο της ιστορίας, με τον αριθμό των εκατοντάδων θυμάτων της περιόδου 1941-1944 να επιτρέπει τη θεώρηση του Δήμου ως μαρτυρικού.

Τέλος, ο Δήμαρχος τόνισε ότι τα ηρωικά παραδείγματα των ανθρώπων που θυσιάστηκαν στον αγώνα ενάντια στο ναζισμό είναι σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ ως διδάγματα για τους νεότερους και εξέφρασε την  ελπίδα η ιστορική συνείδηση του λαού να μη δώσει ξανά την ευκαιρία στους νοσταλγούς αυτών που προκάλεσαν τόσα δεινά στον τόπο μας, να εκπροσωπούνται στη Βουλή.