5-4-2012, Την εντολή δημοπράτησης των Δικτύων του φράγματος Πανοράματος από το πρόγραμμα "Αλ. Μπαλτατζής" ανακοίνωσαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης και ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας

 

ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ

ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΑΛ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

 

Την εντολή δημοπράτησης των Δικτύων του φράγματος Πανοράματος από το πρόγραμμα "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανακοίνωσαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης σε κοινή τους συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία και του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γιώργου Πιτσούλη. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Μινώα Πεδιάδας κ. Γιώργος Ταμιωλάκης και κ. Βαγγέλης Πλεύρης, τα μέλη του Συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας Πανοράματος και ο Πρόεδρος κ. Νίκος Κλάδος, καθώς και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.

Η κατασκευή των δικτύων του φράγματος Πανοράματος αποτελεί ένα έργο μεγάλης σημασίας για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και η δημοπράτησή του, προϋπολογισμού 11.450.000€ αναμένεται να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Σκανδαλίδη. Συγκεκριμένα, αν και το έργο είχε ενταχθεί κατά το παρελθόν στο Π.Α.Α. «Αλ. Μπαλτατζής», ωστόσο  δε μπορούσε να δημοπρατηθεί, καθώς δεν είχε εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του και δεν είχαν επικαιροποιηθεί τα τεύχη δημοπράτησης. Σε αυτά τα πλαίσια ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε σήμερα το πράσινο φως για τη δημοπράτηση του έργου, αφού έπειτα από συντονισμένες κινήσεις των τοπικών φορέων εξασφαλίστηκε η χρηματοδότησή του έργου και επικαιροποιήθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης. Έτσι, αυτό το διάστημα οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου προχωρούν στη σύνταξη της διακήρυξης δημοπρασίας, η οποία τις επόμενες μέρες θα δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προβλέπουν οι νομικές διατάξεις.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας τόνισε ότι πρόκειται για ένα έργο πνοής για το Δήμο, με την ολοκλήρωση του οποίου θα τριπλασιαστεί η ποσότητα των προϊόντων που παράγονται στην περιοχή, λόγω του νερού που θα τροφοδοτήσει τις καλλιέργειες, ενώ εκτιμάται ότι θα ανοίξει ο δρόμος και για νέες καλλιέργειες και πρόσθεσε «Σε ένα Δήμο όπως ο δικός μας, όπου το 85% του πληθυσμού ασχολείται με τον αγροτικό τομέα, η εντολή δημοπράτησης που δόθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έπειτα από τις συντονισμένες προσπάθειες όλων μας, τόσο τις δικές μας ως Δημοτική Αρχή, όσο και του Περιφερειάρχη, αλλά και των Βουλευτών, καθώς και της πρώην Δημοτικής Αρχής Αρκαλοχωρίου, δίνει ακόμα μια αναπτυξιακή προοπτική. Πρόκειται για ένα έργο που θα τροφοδοτήσει με τα 2,5 εκ. κυβικά νερού του φράγματος τις καλλιέργειες της περιοχής μας, αρδεύοντας μια έκταση περισσότερων από 35.000 στρεμμάτων. Ειδικά στη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι πολίτες και ιδιαίτερα οι αγρότες, το έργο των δικτύων θα δώσει πνοή στην περιοχή».

 

Αρχεία