26-1-2012, Παρέμβαση του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας στο Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για να απασχολήσει το Συνέδριο της ΚΕΔΕ το θέμα της κατάργησης υπηρεσιών της ενδοχώρας των Νομών

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Κ.Ε.Δ.Ε. ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ


Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ. Κώστα Ασκούνη και το διοικητικό της συμβούλιο απέστειλε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης, καλώντας την ΚΕΔΕ, ενόψει του προσεχούς της Συνεδρίου στην Κομοτηνή, να αναδείξει σε συλλογική βάση το θέμα μεταφοράς δημοσίων υπηρεσιών, προκειμένου να σταματήσει η αυθαίρετη κατάργηση δομών που λειτουργούν στην ενδοχώρα των Νομών και είναι απαραίτητες για την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας στην επιστολή του τονίζει ότι λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός, χωρίς να υπάρχουν μελέτες για οικονομικό κόστος, χωρίς καν την άποψη της αυτοδιοίκησης, με μόνο γνώμονα τη συρρίκνωση των δημοσίων λειτουργικών δαπανών. Επισημαίνει παράλληλα, ότι στο όνομα μιας στρεβλής εξοικονόμησης πόρων, υποβαθμίζονται δομές και απαξιώνονται υπηρεσίες με συνέπεια η διοίκηση αντί να αποκεντρώνεται, για να εξυπηρετήσει καλύτερα τον πολίτη, να τείνει προς συσσώρευση σε ένα μόνο αστικό κέντρο ανά Νομό ή ακόμα και ανά Περιφέρεια. Όπως αναφέρει, οι σχεδιασμοί αυτοί αυξάνουν το πραγματικό λειτουργικό κόστος της εξυπηρέτησης του πολίτη, μαραζώνουν περιοχές της ενδοχώρας κι επιτείνουν την ύφεση, δημιουργώντας πολλαπλάσια έξοδα μεταφοράς και μεγάλη ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών, που αναγκάζονται να διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα προκειμένου να εξυπηρετηθούν

Υπογραμμίζοντας ότι η πρακτική αυτή δε μπορεί να συνεχιστεί, ο κ. Καλογεράκης τονίζει ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να αναδεικνύει και να παρεμβαίνει σε ευρύτερα ζητήματα και θέματα που αφορούν τους πολίτες, ακόμη κι αν αυτά υπερβαίνουν τη θεσμική της ευθύνη και καλεί την ΚΕΔΕ να θέσει κόκκινες γραμμές.

Συγκεκριμένα, η επιστολή του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας, που κοινοποιείται παράλληλα στον Πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, καθώς και στους Δημάρχους του νησιού, έχει  ως εξής:

 

Θέμα: «Αναγκαία η παρέμβαση της ΚΕΔΕ ενάντια στη μεταφορά υπηρεσιών  της ενδοχώρας προς το κέντρο των Νομών, μέσω αποφάσεων που δρομολογούνται από την κεντρική διοίκηση, χωρίς καν την άποψη της αυτοδιοίκησης»

 

«Κύριε Πρόεδρε,

Το 2010 η χώρα μας προχώρησε σε μια σημαντική κι ελπιδοφόρα μεταρρύθμιση, μέσα από το σχεδιασμό της Νέας Αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης με το πρόγραμμα Καλλικράτης, που θα δημιουργούσε ισχυρούς Δήμους και αιρετές Περιφέρειες, με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και την αποτελεσματικότερη λειτουργία δομών και υπηρεσιών.

Έπειτα από ένα χρόνο εφαρμογής του Καλλικράτη, οι νέες Δημοτικές Αρχές καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα θεσμικό πλαίσιο με πολλές ασάφειες, δίχως παράλληλα το απαραίτητα εξειδικευμένο προσωπικό, με μεγάλες ελλείψεις στελέχωσης στις νέες δομές και κυρίως, με πρόσθετες αρμοδιότητες, αλλά χωρίς τους προβλεπόμενους πόρους.

Την ίδια στιγμή που οι Δήμοι καλούνται να αντεπεξέλθουν σε κρίσιμα θεσμικά ζητήματα, αντιμετωπίζοντας τα πολλά προβλήματα της γραφειοκρατίας και της δημόσιας διοίκησης, προκειμένου να έχουν αποτελεσματική λειτουργία προς όφελος των πολιτών, τα προβλήματα της καθημερινότητας διογκώνονται για τους δημότες από την πολιτική της αυθαίρετης αποδόμησης υπηρεσιών της υπαίθρου την οποία ακολουθούν τα Υπουργεία. Ως αποτέλεσμα περιοχές που μέχρι σήμερα συγκρατούν τους πληθυσμούς τους και αυξάνουν τις ανάγκες τους, τον τελευταίο χρόνο βρίσκονται αντιμέτωπες με μια συνολική αποψίλωση υπηρεσιών που καταργούνται, υποβαθμίζονται, αναστέλλονται ή υπολειτουργούν.

Έτσι, αποδεκατίζονται δομές του διοικητικού χάρτη στο υφιστάμενο σύστημα παροχής υπηρεσιών της περιφέρειας και κύρια της ενδοχώρας, αφού λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός, χωρίς να υπάρχουν μελέτες για οικονομικό κόστος, με μόνο γνώμονα τη συρρίκνωση των δημοσίων λειτουργικών δαπανών. Στο όνομα μιας στρεβλής εξοικονόμησης πόρων, υποβαθμίζονται δομές, απαξιώνονται υπηρεσίες με συνέπεια η διοίκηση αντί να αποκεντρώνεται, για να εξυπηρετήσει καλύτερα τον πολίτη, να τείνει προς συσσώρευση σε ένα μόνο αστικό κέντρο ανά Νομό ή ακόμα και ανά Περιφέρεια. Πρακτικές όπως η συγχώνευση των Δ.Ο.Υ., η σχεδιαζόμενη αναστολή λειτουργίας ή υποβάθμιση υποκαταστημάτων του ΙΚΑ, η κατά πληροφορίες δρομολογούμενη κατάργηση περιφερειακών Ειρηνοδικείων, όχι μόνο δε βοηθούν στη μείωση δαπανών, αλλά προκαλούν εξαθλίωση, δημιουργώντας πολλαπλάσια έξοδα μεταφοράς και μεγάλη ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών, που αναγκάζονται να διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Είναι σαφές ότι οι σχεδιασμοί αυτοί, βασίζονται σε αποφάσεις που λήφθηκαν χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς καμία συναίσθηση των γεωγραφικών κατανομών, χωρίς καμία γνώση των τοπικών δεδομένων, χωρίς καμία μελέτη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε κοινωνίας και περιοχής και χωρίς καμία απολύτως συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Οι σχεδιασμοί αυτοί, αυξάνουν το πραγματικό λειτουργικό κόστος της εξυπηρέτησης του πολίτη, μαραζώνουν περιοχές της ενδοχώρας κι επιτείνουν την ύφεση.

 

Κύριε Πρόεδρε,

  Η αυτοδιοίκηση πέρα από τις παρεμβάσεις που πρέπει να δρομολογεί με τις υπηρεσίες της για τη βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη, πρέπει παράλληλα να ασχολείται δυναμικά με ευρύτερα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες και τις περιοχές τους. Για αυτόν ακριβώς το λόγο βρισκόμαστε κοντά στην κοινωνία, για να αναδείξουμε και να παρεμβούμε σε ευρύτερα ζητήματα και θέματα που αφορούν τους πολίτες, ακόμη κι αν αυτά υπερβαίνουν τη θεσμική ευθύνη της αυτοδιοίκησης.

Κάθε σχεδιασμός που αφορά σε δομές και υπηρεσίες και επηρεάζει άμεσα τον πολίτη και την καθημερινότητά του πρέπει να διαμορφώνεται όχι μόνο με βάση το παρόν, αλλά κυριότερα με άξονα τις ανάγκες αλλά και τις συνέπειες που θα δημιουργήσει στο μέλλον. Είναι σαφές ότι ο σχεδιασμός που έως τώρα ακολουθούν τα αρμόδια Υπουργεία δε βοηθά στη μείωση των λειτουργικών δαπανών στην οποία στοχεύει. Αντίθετα, αντί να βελτιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες μέσω της αποκέντρωσης, προωθεί τον συγκεντρωτισμό και αυξάνει το κόστος ζωής των πολιτών.

Η πρακτική αυτή δε μπορεί να συνεχιστεί. Αν συνεχιστεί, τότε σε μικρό χρονικό διάστημα θα δημιουργηθεί ένα αστικό κέντρο σε κάθε Νομό και θα ολοκληρωθεί ο μαρασμός και η εγκατάλειψη της υπαίθρου. Θεωρώ ότι το ζήτημα αυτό αφορά στην αυτοδιοίκηση συνολικά και ως τέτοιο πρέπει να απασχολήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ. Να θέσουμε επιτέλους κάποιες κόκκινες γραμμές.

Ενόψει του προσεχούς Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Κομοτηνή είναι ανάγκη να αναδείξουμε το θέμα σε συλλογική βάση. Το Συνέδριο πρέπει να αποτελέσει αφετηρία ανάπτυξης συλλογικής πρωτοβουλίας για να σταματήσει επιτέλους η αυθαίρετη κατάργηση δομών και υπηρεσιών που λειτουργούν στην ενδοχώρα των Νομών μας και είναι απαραίτητες για την εξυπηρέτηση και την παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Πρέπει επιτέλους να δοθεί ένα τέλος στην αντίληψη που κυριαρχεί, ότι με την κατάργηση βασικών δομών που παρέχουν υπηρεσίες στον πολίτη, θα κερδίσουν λειτουργικό κόστος, προκειμένου να εξορθολογήσουν το δημόσιο χρέος. Είναι και δική μας ευθύνη να αντιταχθούμε σε αυτό και πρέπει να το κάνουμε μαζί, μέσα από τα συλλογικά μας όργανα.

Ας αναζητήσουν τη μείωση του λειτουργικού κόστους της δημόσιας διοίκησης στους εκατοντάδες οργανισμούς φαντάσματα του κεντρικού κράτους, που ελάχιστους εξυπηρετούν και ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξη ή τη σκοπιμότητά τους».