22-6-2012, Επιστολή του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας στο νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το πρόγραμμα δακοκτονίας 2012.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

 ΣΤΟ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ 2012

 

Επιστολή απέστειλε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης, προς το νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαφτάρη, σχετικά με το πρόγραμμα δακοκτονίας 2012. Ο Δήμαρχος, αφού ευχήθηκε στον Υπουργό συγχαρητήρια για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, επισήμανε ότι τα προβλήματα στο πρόγραμμα δακοκτονίας χρήζουν άμεσης επίλυσης, υπογραμμίζοντας ότι η συντριπτική μείωση των κονδυλίων και η μη έγκαιρη εκταμίευση των χρημάτων, κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής παραγωγής.

Όπως τόνισε ο κ. Καλογεράκης, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Περιφέρειας που έρχεται να υλοποιήσει το πρόγραμμα το οποίο εγκρίνεται και σχεδιάζεται από το Υπουργείο, η κατάσταση που διαμορφώνεται για το Νομό Ηρακλείου διακινδυνεύει την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών, αφού η εξωφρενική μείωση του κόστους της δακοκτονίας στο 70% περίπου,  δεν αποτελεί εξορθολογισμό δαπανών, αλλά ακύρωση του προγράμματος.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας αναφέρει:

 «Κύριε Υπουργέ,

Θερμά συγχαρητήρια για την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων, σε μια δύσκολη συγκυρία όπου η χώρα είναι αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις προκειμένου να μπει σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης.

Στα πλαίσια αυτά, θα ήθελα να σας θέσω ένα ζήτημα που πιστεύω ότι πρέπει να αποτελέσει μια από τις πρώτες προτεραιότητες του Υπουργείου σας, καθώς χρήζει επιτακτικά άμεσης επίλυσης. Πρόκειται για το πρόγραμμα δακοκτονίας,  του οποίου η μείωση κονδυλίων και η μη έγκαιρη εκταμίευση των χρημάτων  κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής παραγωγής.

Στο Δήμο μας, που είναι κατά βάση αγροτικός αφού το 85% του ενεργού πληθυσμού του απασχολείται στον πρωτογενή τομέα, η καλλιέργεια της ελιάς καλύπτει 160.000 στρέμματα γης καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής και αποτελώντας τη μοναδική πηγή εισοδήματος για την πλειοψηφία των αγροτών μας. Σε αυτή τη βάση, αν δεν υπάρχει έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας κινδυνεύει η αγροτική οικονομία της περιοχής μας, αλλά και ολόκληρου του νησιού.

Ωστόσο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Περιφέρειας Κρήτης, που έρχεται να υλοποιήσει το πρόγραμμα το οποίο εγκρίνεται και σχεδιάζεται από το Υπουργείο σας, η κατάσταση που διαμορφώνεται σχετικά με τη δακοκτονία στο Νομό Ηρακλείου έχει ως εξής:

  1. Φάρμακα δεν υπάρχουν για το σύνολο του προγράμματος, όμως η δακοκτονία δεν υφίσταται χωρίς φάρμακα.
  2. Η μείωση του προσωπικού στο φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας αγγίζει το 70%, καθώς από 291 γεωπόνους και παγιδοθέτες που είχαν προσληφθεί το 2009 για το Νομό Ηρακλείου, φέτος προσλαμβάνονται συνολικά 83 άτομα. 
  3. Οι τομεάρχες γεωπόνοι θα προσληφθούν περίπου τον Αύγουστο, αν και τέλη Ιούνη πρέπει να ξεκινούν οι ψεκασμοί.
  4. Η ημερήσια αποζημίωση των παγιδοθετών το 2011 ανερχόταν στο ποσό των 30€ για 60 ημέρες εργασίας, ωστόσο φέτος η ημερήσια αποζημίωση των παγιδοθετών καθορίστηκε στο ποσό των 23€ για 42 ημέρες εργασίας, τη στιγμή που πρέπει να καλύψουν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα ελαιοκαλλιέργειας.

Με  βάση  τις πρώτες εκτιμήσεις των γεωπόνων για  την  περιοχή μας, ο  1ος ψεκασμός – που είναι και ο σημαντικότερος - πρέπει να  ξεκινήσει στα τέλη Ιουνίου. Με τα  δεδομένα  που  έχουμε  αυτή  την  στιγμή, ο 1ος ψεκασμός  ίσως δεν  πραγματοποιηθεί έγκαιρα.

 

Κύριε Υπουργέ,

Η εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας, συμβάλλει στην παραγωγή ποιοτικού προϊόντος με ελάχιστο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος. Κατανοούμε την οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας και την προσπάθεια που πρέπει που καταβάλλεται για εξορθολογισμό των δαπανών. Το γεγονός αυτό, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί άλλοθι για να  διακινδυνεύσουμε την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών, αφού η εξωφρενική μείωση του κόστους της δακοκτονίας στο 70% περίπου,  δεν αποτελεί εξορθολογισμό δαπανών, αλλά ακύρωση του προγράμματος.

Ο σχεδιασμός των απαιτούμενων δράσεων και παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του δάκου αποτελεί σημαντικό παράγοντα όχι μόνο για το Δήμο, αλλά για ολόκληρο το νησί, που βασίζεται κατά κύριο λόγο στην ελαιοκαλλιέργεια. Ωστόσο, η σωστή υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας προϋποθέτει την αποκέντρωσή του, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη την αποκλειστική ευθύνη υλοποίησης της δακοκτονίας να έχει η Περιφέρεια, που σε συνεργασία με τους Δήμους θα παρακολουθεί και θα εφαρμόζει το πρόγραμμα. Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι πρέπει επιτέλους ο προγραμματισμός της δακοκτονίας να σχεδιάζεται στον τόπο όπου εφαρμόζεται, αντί οι εγκρίσεις και η εφαρμογή του προγράμματος να καθορίζονται από το Υπουργείο, όπως συμβαίνει σήμερα. 

Κύριε Υπουργέ,

Με τα παραπάνω δεδομένα, σας καλούμε να αντιμετωπίσετε άμεσα το πρόβλημα, ενεργοποιώντας τάχιστα τις απαραίτητες δράσεις και κονδύλια, για να ξεκινήσουν έγκαιρα και χωρίς ελλείψεις οι απαραίτητοι ψεκασμοί, στα χρονικά πλαίσια που καθορίζουν οι κλιματικές συνθήκες. Με την προστασία της παραγωγής τα έσοδα από την άυξησή της θα είναι πολλαπλάσια από τα έξοδα εφαρμογής του προγράμματος, στηρίζοντας το εισόδημα των αγροτών από τη συγκομιδή της παραγωγής, που είναι ίσως η τελευταία ελπίδα για τις αγροτικές οικογένειες της περιοχής μας.

Με τις ευχές μας για αποδοτικό και ουσιαστικό έργο στον νευραλγικό τομέα στον οποίο προΐστασθε, ευελπιστούμε ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας. Εν αναμονή της απάντησής σας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».