ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ,
ΛΕΣΒΟΥ ΚΑΙ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ
ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΕΡΑΜΕΥΣ»
Με σταθερά βήματα συνεχίζεται από το Δήμο Μινώα Πεδιάδας, το Δήμο Λέσβου και το Δήμο Λάρνακας η υλοποίηση του έργου «ΚΕΡΑΜΕΥΣ - Δράσεις προσαρμογής της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής κεραμικής στο σύγχρονο επιχειρείν» που εντάσσεται στο πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος 2007 – 2013.
Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας στηρίζοντας τον πολιτισμό, αλλά και την επιχειρηματικότητα, προβάλλοντας και προωθώντας την κεραμική παράδοση της περιοχής συμμετέχει, ως εταίρος στο έργο, αποσκοπώντας στην ανάδειξη της κεραμικής τέχνης που έχει μακραίωνη παράδοση στο Θραψανό. Το Θραψανό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, αποτελεί το χωριό των παραδοσιακών αγγειοπλαστών, η τέχνη των οποίων χάνεται στα βάθη της ιστορίας από τα Μινωικά κιόλας χρόνια. Κύριος στόχος της Δημοτικής Αρχής Μινώα Πεδιάδας μέσα από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα είναι αφενός η προώθηση των παραδοσιακών κεραμικών προϊόντων μέσα από δράσεις που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και αφετέρου η προβολή του λαϊκού πολιτισμού του Θραψανού ως τουριστικού πόρου.
Στα πλαίσια αυτά ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης βρέθηκε στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε με το Δήμαρχο Λάρνακας κ. Ανδρέα Λουρουτζιάτη και το Δήμαρχο Λέσβου, κ. Δημήτρη Βουνάτσο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της δεύτερης συνεδρίας των εταίρων του έργου «Κεραμεύς (Cerameus)», ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου είναι 518.000€ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 80% και από Εθνικούς Πόρους κατά 20%.
Σε δηλώσεις του στα πλαίσια της συνάντησης των εταίρων στη Λάρνακα ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στο Θραψανό, οικισμό του Δήμου μας, η αγγειοπλαστική τέχνη αποτελεί παράδοση πολλών αιώνων που χάνεται στα βάθη της αρχαιότητας. Οι τεχνίτες του Θραψανού δημιουργούν και σήμερα αγγειοπλαστικά αριστουργήματα, συνεχίζοντας επάξια την κεραμική τέχνη των Μινωιτών. Ανάμεσα στα προϊόντα που κατασκευάζουν δεν εντάσσονται μόνο μικρά διακοσμητικά, αλλά και μεγάλες κατασκευές που χρησιμεύουν ως οικοσκευή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα γνωστά σε όλους Θραψανιώτικα πιθάρια. Στην περιοχή μας, λειτουργούν περισσότερες από 40 επιχειρήσεις με δεκάδες παραδοσιακά κεραμικά εργαστήρια, που σημειώνουν σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα εκτός Ελλάδας.
Μέσα από το πρόγραμμα ΚΕΡΑΜΕΥΣ που υλοποιούν από κοινού οι τρεις Δήμοι θα ενισχυθούν οι προσπάθειες που καταβάλλουμε για την ανάδειξη της παραδοσιακής τέχνης της κεραμικής – ένα επάγγελμα που σβήνει στις μέρες μας και απειλείται από τη βιομηχανοποίηση. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μέσα από το συγκεκριμένο έργο θα δοθεί η δυνατότητα σε νέους να ασχοληθούν με την κεραμική, να ενημερωθούν γύρω από νέες μεθόδους παραγωγής και να βοηθηθούν στην κατεύθυνση διάθεσης και πώλησης των προϊόντων τους. Απώτερος στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια σύνδεση όλων των Μεσογειακών λαών που ασχολούνται με την κεραμική, δένοντας όλες αυτές τις δράσεις προβολής και διατήρησης της κεραμικής τέχνης από κοινού με την ανάπτυξη φιλικών δεσμών στις περιοχές».
Το πρόγραμμα, η διάρκεια του οποίου είναι 24 μήνες, στοχεύει στην ενίσχυση των επιχειρήσεων, την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητάς τους, τη βελτίωση της εξωστρέφειάς τους, την προβολή των προϊόντων τους, καθώς και στην κατάρτιση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας ανάμεσα στους κεραμίστες. Τα παραδοτέα του έργου περιλαμβάνουν: