4-2-2013, Ξεκίνησαν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια για την καλλιέργεια του αμπελιού που διοργανώνει ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας

 

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

 ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

 

Με επιτυχία ξεκίνησαν τα διήμερα εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργανώνει ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, σε συνεργασία με το Κέντρο Αγροτικής Υποστήριξης του Δήμου, συνδυάζοντας τη θεωρία με την πράξη γύρω από θέματα που σχετίζονται με την καλλιέργεια του αμπελιού. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν από σήμερα Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013 και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες (Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Θραψανού) στα πλαίσια του σχεδιασμού της Δημοτικής Αρχής για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. Σε αυτά μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του, χωρίς κανένα οικονομικό κόστος.

Πρόκειται για το δεύτερο κύκλο σεμιναρίων αγροτών που διοργανώνει ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, έπειτα από την επιτυχημένη περυσινή διοργάνωση σεμιναρίων για την ελιά. Στην κατεύθυνση αυτή η Δημοτική Αρχή, με γνώμονα το γεγονός ότι η  συνεχής επιμόρφωση  και  η  παροχή εφοδίων με  σύγχρονες  γνώσεις  και  τεχνικές  αποτελεί  καθοριστικό  παράγοντα  ανάπτυξης των αγροτικών δραστηριοτήτων στην  περιοχή, διοργανώνει το νέο κύκλο σεμιναρίων με θέμα το αμπέλι, προκειμένου να ενισχύσει τους αγρότες στο  σημερινό ανταγωνιστικό  περιβάλλον.  Ιδιαίτερα για το Δήμο Μινώα Πεδιάδας, που θεωρείται κατεξοχήν αγροτικός, το αμπέλι αποτελεί το δεύτερο περισσότερο καλλιεργούμενο είδος στην περιοχή μετά την ελιά, κυρίως για την παραγωγή οινοποίησης.

Στα πλαίσια αυτά, στη διάρκεια και των φετινών  σεμιναρίων  οι συμμετέχοντες δε θα μείνουν μόνο στην θεωρία, αλλά θα περάσουν και στην πράξη,  με  επιτόπου  επισκέψεις  στο χωράφι για  την  επίδειξη κλαδέματος, εμβολιασμού, λίπανσης, εδαφοληψίας και  άλλων  καλλιεργητικών φροντίδων.  Συγκεκριμένα, τα διήμερα εκπαιδευτικά σεμινάρια θα περιλαμβάνουν μία ημέρα θεωρητικής εκπαίδευσης και μια ημέρα πρακτικής εξάσκησης στο χωράφι.

Σήμερα Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα του σεμιναρίου στο Θραψανό. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σειρά εισηγήσεων από σημαντικούς και καταξιωμένους ομιλητές. Συγκεκριμένα:

1.Σχεδιασμός και  εγκατάσταση  Αμπελώνα

    Εισηγητής:  Ανταλουδάκη Ελευθερία Τ.Γεωπόνος

2.΄Αρδευση-Λίπανση του Αμπελιού

    Εισηγητής Αποστολάκης Γιώργος Γεωπόνος

3. Εχθροί και  ασθένειες του Αμπελιού

Εισηγητής: Κουταλάκη Ανδριανή Τ.Γεωπόνος

4. Συγκομιδή και Εμπορία των Αμπελοοϊνικών Προϊόντων                     

Εισηγητής: Ντελάκης Γιάννης Τ. Γεωπόνος

5. Βιολογικός Αμπελώνας

Εισηγητής: Συντιχάκη Μαρία Τ. Γεωπόνος

6. Τα μυστικά του ΚΡΑΣΙΟΥ- χωρική Οινοποίηση

     Εισηγητής :Στυλιανού Γιάννης Οινοποιός

 

Αύριο, Τρίτη 5 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το σεμινάριο στο Καστέλλι (9:00π.μ. αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Γυμνασίου) και μεθαύριο Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στο Αρκαλοχώρι (9:00π.μ. αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 2ου Δημοτικού Σχολείου).

 Τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου στο Καστέλλι και την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου στο Αρκαλοχώρι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξασκηθούν πρακτικά σε αγρό της περιοχής, αφού σύμφωνα με το πρόγραμμα το σεμινάριο περιλαμβάνει και πρακτικές επιδείξεις και συγκεκριμένα:

1.Προβλήματα κ΄ προοπτικές του Κρητικού Αμπελώνα

   Εισηγητής:  Δρ. Ιωάννης Φυσσαράκης

                      Καθηγητής  Αμπελουργίας, ΤΕΙ  ΚΡΗΤΗΣ

 2.Κλάδεμα  διαμόρφωσης και Καρποφορίας του Αμπελιού

    Εισηγητής: Κολιοραδάκης Γεώργιος, Καθηγητής Εφαρμογών

                  Τμήμα Φυτικής Παραγωγής, ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ

Στα σεμινάρια καλούνται να συμμετάσχουν τόσο οι νέοι αγρότες, όσο και οι παλαίμαχοι που θα μεταλαμπαδεύσουν την πολύτιμη εμπειρία τους και την αγάπη τους για το αμπέλι στις νεότερες γενιές.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ακόμη να υποβάλλουν δηλώσεις συμμετοχής στα δημοτικά καταστήματα ως εξής:

-          Καστέλλι:  κ. Παπαδημητρίου Αφροδίτη  τηλέφωνο: 28913-40115

-          Αρκαλοχώρι: κ.Συντιχάκη Μαρία  τηλέφωνο: 28913-40341