5-2-2014, 1.000.000 € για το δρόμο Καστέλλι - Χερσόνησος: προχωρούν οι διαδικασίες δημοπράτησης. Προγραμματική σύμβαση υπέγραψαν Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας & Περιφερειάρχης Κρήτης

 

1.000.000€ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ - ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ:

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ

Προγραμματική σύμβαση υπέγραψαν σήμερα

 Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας και Περιφερειάρχης Κρήτης

 

 

Με προϋπολογισμό 1.000.000 € και χρηματοδότηση από Εθνικούς Πόρους προχωρούν οι διαδικασίες δημοπράτησης για το έργο της βελτίωσης του δρόμου Καστέλλι – Χερσόνησος. Για το σκοπό αυτό υπέγραψαν σήμερα προγραμματική σύμβαση ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης και ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης.

Η δημοπράτηση του έργου αναμένεται να γίνει μέσα στο Μάρτιο, καθώς μέσα στο Φεβρουάριο ολοκληρώνεται η σύνταξη της απαραίτητης μελέτης. Μετά τη δημοπράτηση και μόλις αναδειχθεί ο ανάδοχος οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα με αφετηρία το Καστέλλι και κατάληξη τη Χερσόνησο. Η χρηματοδότηση από τους εθνικούς πόρους εξασφαλίστηκε από τη Δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδας και την Περιφέρεια Κρήτης.

Σε δηλώσεις του έπειτα από την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Καλογεράκης τόνισε ότι η βελτίωση του οδικού δικτύου Καστέλλι – Χερσόνησος αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο για το Δήμο. Ανέφερε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη οδική αρτηρία δεν έχει δεχτεί καμία συντήρηση για περίπου μια δεκαετία με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλαπλά προβλήματα στην προσβασιμότητα για το Καστέλλι και την ευρύτερη περιοχή. Δεν παρέλειψε επίσης να επισημάνει πως «κάποια στιγμή θα πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι εκτός του ΒΟΑΚ υπάρχουν και περιφερειακοί επαρχιακοί δρόμοι που χρειάζονται βελτιώσεις γιατί και οι πολίτες της ενδοχώρας έχουν δικαίωμα στην ασφαλή πρόσβαση».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει να διεκδικεί και να φέρνει στην Κρήτη πρόσθετους πόρους, εκτός από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κρήτης προετοιμάζεται με 70 μελέτες, σε παγκρήτιο επίπεδο. Όπως τόνισε, με την ολοκλήρωση των μελετών τον επόμενο μήνα ξεκινά η δημοπράτηση έργων που επεκτείνουν την οδική ασφάλεια στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.  

Παρών στην υπογραφή της σύμβασης ήταν και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης κ. Γιώργος Πιτσούλης ο οποίος ανέφερε ότι «πρόκειται για μια αναγκαία παρέμβαση που αναβαθμίζει την βατότητα και ασφάλεια της διαδρομής. Αφορά μια οδική αρτηρία που έχει μεγάλο κυκλοφοριακό βάρος ιδιαίτερα του Καλοκαιρινούς μήνες. Η ολοκλήρωση της παρέμβασης θα συνεισφέρει επίσης στην ανάπτυξη, καθώς ένα ασφαλές οδικό δίκτυο, συντομεύει και τους χρόνους μεταφοράς».

Το έργο της Βελτίωσης του Δρόμου Καστέλλι – Χερσόνησος αφορά στις παρακάτω εργασίες:

  • Συντήρηση, βελτίωση υφιστάμενων τεχνικών έργων ή κατασκευή νέων όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη
  • Βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών και αποκατάσταση της ορατότητας σε αρκετά σημεία της οδού ώστε να καταστεί ασφαλής και άνετη η χρήση της.
  • Κατασκευή σωληνωτών οχετών για την αποχέτευση και αποστράγγιση της οδού. Η υπερβολική υγρασία στο σώμα του οδοστρώματος λόγω κακής αποστράγγισης και αποχέτευσης έχει προκαλέσει μεγάλες φθορές
  • Φρεζάρισμα του υφιστάμενου οδοστρώματος
  • Κατασκευή ασφαλτικής συγκολλητικής επάλειψης
  • Κατασκευή ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας
  • Οδική κάθετη σήμανση
  • Βελτίωση της κατάστασης της ασφάλειας του εξοπλισμού παραπλεύρως της οδού όπως είναι τα συστήματα συγκράτησης των οχημάτων