ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΩΝ ΓΟΝΕΩΝ
ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ
Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θέτει σε λειτουργία σε όλους τους νομούς της χώρας Σχολές Γονέων.
Η Δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδας στοχεύει στην προώθηση της δημιουργίας Σχολών Γονέων και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες (Καστελλίου, Αρκαλοχωρίου και Θραψανού) ανάλογα με την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Για το σκοπό αυτό και προκειμένου να δημιουργηθούν τα ανάλογα τμήματα και να ενταχθούν σε αυτά οι ενδιαφερόμενοι, απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης. Τα τμήματα τίθενται σε λειτουργία με την εγγραφή 16 ατόμων. Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας θα συλλέξει τις αιτήσεις και θα τις προωθήσει στην Υπεύθυνη Σχολής Γονέων Νομού Ηρακλείου.
Στο πλαίσιο αυτό καλούνται οι ενδιαφερόμενοι γονείς να προσέλθουν στις παρακάτω υπηρεσίες, προκειμένου να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, έως την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014 και συγκεκριμένα:
Για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο Μινώα Πεδιάδας σε θέματα Παιδείας κ. Βάνα Χατζάκη – Φραγκάκη στο τηλέφωνο 6934127066 ή με την Υπεύθυνη Σχολής Γονέων Νομού Ηρακλείου κ. Λένα Μπορμπουδάκη στο τηλέφωνο 6977421133.
Πληροφορίες για το έργο των Σχολών Γονέων
Σκοπός του έργου των Σχολών Γονέων είναι η στήριξη των γονέων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους όπως αυτός διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Το έργο θα προσφέρει στους γονείς και στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον γνώσεις και ευκαιρίες για προβληματισμό.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης, σε μελλοντικούς γονείς, γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες, εκπαιδευτικούς, ενήλικες τρίτης ηλικίας, ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
Στο πλαίσιο των Σχολών Γονέων, αναπτύσσονται τα παρακάτω 5 εκπαιδευτικά προγράμματα:
1. Σύγχρονη οικογένεια, διάρκειας 50 ωρών
2. Σύνδεση σχολείου-οικογένειας, διάρκειας 50 ωρών
3. Αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών σε άτυπα περιβάλλοντα μάθησης, διάρκειας 25 ωρών
4. Συμβουλευτική σε εξειδικευμένα θέματα, διάρκειας 25 ωρών
5. Συμβουλευτική σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, διάρκειας 25 ωρών
Η εκπαιδευτική διαδικασία έχει ως στόχο την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευομένων, σύμφωνα με τις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων (θεωρητικό μέρος, συζήτηση/ανταλλαγή απόψεων και βιωματικές ασκήσεις) και παρέχεται από εξειδικευμένους επιστήμονες.
Οι βασικές θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται στα τμήματα των παραπάνω προγραμμάτων είναι:
¨ Δομή και λειτουργία της ελληνικής οικογένειας
¨ Προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο
¨ Υγεία και ασφάλεια στο χώρο της οικίας, του σχολείου και χώρων παιδικής αναψυχής.
¨ Εξάρτηση από καπνό, αλκοόλ, ναρκωτικά
¨ Οδική συμπεριφορά και ασφάλεια
¨ Θέματα διατροφής
¨ Σημασία της σωματικής άσκησης
¨ Υγεία και ασφάλεια στο χώρο εργασίας
¨ Σεξουαλική Αγωγή
¨ Τρίτη ηλικία και οικογένεια
¨ Διαχείριση ελεύθερου χρόνου
¨ Χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
¨ Επαγγελματικός Προσανατολισμός
¨ Κατανάλωση και Διαφήμιση
¨ Οικογενειακός Προϋπολογισμός
¨ Συνεργασία εκπαιδευτικού-γονέων- παιδιού
¨ Εκπαιδευτικοί, οικογένεια και διάγνωση κλίσεων
¨ Προώθηση της ισότητας των φύλων
¨ Προβλήματα συμπεριφοράς μαθητών/τριών
¨ Συνεργασία γονέων-μεταναστών
¨ Ψυχολογική Υποστήριξη
¨ Αγωγή Υγείας
¨ Συμβουλευτική Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες
¨ Στερεότυπα και διακρίσεις στην οικογένεια
Αναλυτικότερα το έργο στοχεύει στο να :
Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο Πράξεων «Σχολές Γονέων ΑΠ7, ΑΠ8 και ΑΠ9» και συγχρηματοδοτείται από το Ε.Κ.Τ. (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο.