Aνήμερα της 81ης επετείου της Μάχης της Κρήτης, παρουσία πλήθους κόσμου και των απογόνων του, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ήρωα Γεωργίου Δημητρίου Μπιτζαράκη, ο οποίος έπεσε μαχόμενος στα βουνά της Αλβανίας τον Μάρτιο του 1941.
Το «παρών» στη σεμνή και συγκινητική τελετή, στην πλατεία του Μπιτζαριανού όπου -εφεξής- θα βρίσκεται η προτομή του Ήρωα Μπιτζαράκη, έδωσε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης. Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέας, ενώ τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου.
«Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας τίμησε έναν άνθρωπο, η αυτοθυσία του οποίου αποτελεί παράδειγμα για όλους και δη για τους νέους μας. Tόσο εμείς όσο και οι απόγονοι του, νιώθουμε υπερήφανοι για τον Ήρωα Μπιτζαράκη ο οποίος ο οποίος έπεσε μαχόμενος στα βουνά της Αλβανίας για την πατρίδα», δήλωσε ο Δήμαρχος Μανώλης Φραγκάκης.
Αμέσως μετά τα αποκαλυπτήρια της προτομής, ακολούθησε εκδήλωση στο Καστέλλι, με ομιλίες, βιντεοπροβολές και μουσικά ακούσματα καθώς και κέρασμα, προσφερόμενο από τις οικογένειες των απογόνων του Ήρωα.
Η δράση του Ήρωα Γεωργίου Δημητρίου Μπιτζαράκη
Στις 2 Μαρτίου 1941, η Μονάδα του Ήρωα Μπιτζαράκη Γεωργίου βρισκόταν στο αλβανικό χωριό Άρτζα ντι Σόμπρα στις πλαγιές του όρους Τρεμπεσίνα. Το Πυροβολικό των Ιταλών σε όλη τη διάρκεια του πολέμου, χτυπούσε ασταμάτητα τις ελληνικές θέσεις. Η υπεροπλία σε πυρομαχικά και πολεμικό υλικό του εχθρού, ήταν από την πρώτη στιγμή εμφανής. Χιλιάδες ιταλικές οβίδες έσκαψαν τα αλβανικά βουνά και τις πεδιάδες. Το ιταλικό Πυροβολικό δεν σταματούσε παρά μόνο τη νύχτα.
Στις 2 Μαρτίου το μεσημέρι, ένα βλήμα ιταλικής οβίδας σκότωσε τον Γεώργιο Μπιτζαράκη. Οι συμπολεμιστές του περίμεναν να νυχτώσει και τον έθαψαν, σκεπάζοντας το κορμί του με πέτρες. Από το πρωί της 3ης Μαρτίου το σφυροκόπημα των Ιταλών συνεχίστηκε. Μια οβίδα χτύπησε τον τάφο του Μπιτζαράκη. Το σώμα του παλικαριού διαμελίστηκε και σκορπίστηκε τριγύρω. Οι συμπολεμιστές του, βιώνοντας αυτό το συγκλονιστικό γεγονός, πείσμωσαν και μπήκαν στη μάχη με ορμή. Το βράδυ που κόπασαν οι κανονιοβολισμοί, σε ένα σεντόνι μάζεψαν το παλικάρι (ό,τι είχε απομείνει). Τον έθαψαν στην ίδια θέση για δεύτερη φορά.