30-07-2022, Σε τροχιά υλοποίησης η μεγαλύτερη πολεοδομική παρέμβαση για το Δήμο Μινώα Πεδιάδας- Φραγκάκης: Το σημαντικότερο έργο-επένδυση της Δημοτικής Αρχής για το μέλλον του τόπου

 

     Ιστορική η σημερινή ημέρα για το Δήμο Μινώα Πεδιάδας, καθώς ένα μείζον ζήτημα που αναζητούσε επί χρόνια τη λύση του-όπως αυτό της έλλειψης πολεοδομικού σχεδιασμού- κλείνει με τον πλέον θετικό τρόπο: Τη μεγαλύτερη πολεοδομική παρέμβαση για το Δήμο που αφορά στον σχεδιασμό και την εφαρμογή του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, το οποίο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.

     Μια κομβικής σημασίας εξέλιξη και ένα πάγιο αίτημα του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδος και της τοπικής κοινωνίας, που θα ορίσει την πολεοδομική οργάνωση και τον καθορισμό χρήσεων γης, διασφαλίζοντας την άρτια διαμόρφωση, την ορθολογική ανάπτυξη, θέτοντας παράλληλα τις νέες βάσεις  για την ανάπτυξη του τόπου.

     Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Αρκαλοχώρι, παρουσία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά, του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, της μελετητικής ομάδας, βουλευτών, στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνίας, μίλησε για το σημαντικότερο έργο-επένδυση για το μέλλον του τόπου, της παρούσας Δημοτικής Αρχής. Ένα  «πολυεργαλείο» που θα συμβάλλει στην αναζωογόνηση και την ευημερία του τόπου, παράλληλα με την περιβαλλοντική προστασία του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος.

     «Επιλογή μας είναι η στρατηγική αναγέννησης γι’ αυτό και ζητάμε ένα Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ζήσουν, να εργαστούν στον τόπο τους και να μπορούν άμεσα να οικοδομήσουν εκεί που θα έχουν υποδειχθεί οι κατάλληλοι χώροι. Ζητάμε παράλληλα οι μελετητές να δουν από κοντά την περιοχή και να συνεργαστούν μαζί μας και προτείνω να δημιουργήσουμε μια επιτροπή παρακολούθησης όλου του έργου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Υπουργείο-Περιφέρεια-Δήμος-ΤΕΕ-Μελετητής). Η επιτροπή αυτή θα παρακολουθεί την πρόοδο του έργου, θα επιλύει προβλήματα και θα ενημερώνει για την εξέλιξή του. Ως Δημοτική Αρχή θα συμβάλλουμε σε αυτό με την κατάλληλη ενημέρωση και συνεργασία. Επίσης, η περιοχή παρέμβασης πρέπει να είναι ολόκληρος ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας (όχι μόνο το Αρκαλοχώρι). Όλο αυτό είναι ένα δύσκολο εγχείρημα αλλά αξίζει όλοι να συμβάλλουμε και να προσπαθήσουμε γι αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας.

     Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς ανέφερε: «Από το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, εξαρτώνται όλα τα έργα που θα γίνουν στην περιοχή. Αυτά που θα προβλεφθούν, θα μπορούν και να εκτελεστούν. Με αυτό το εργαλείο μπορεί κανείς να επεκτείνει τα όρια οικισμών, το σχέδιο πολεοδόμησης ή να αλλάξει τους όρους χρήσης δόμησης. Είναι πραγματικά ένα πολύ σπουδαίο εργαλείο».

     «Θα αναδιατάξει πλήρως την οικιστική και πολεοδομική οργάνωση του Δήμου, διασφαλίζοντας τις χρήσεις γης και την προστασία του περιβάλλοντος»,  υπογράμμισε ο ΓΓ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευ. Μπακογιάννης.

     Το στοίχημα είναι μεγάλο και θα χρειαστεί να εργαστούν όλοι και μάλιστα εντατικά, υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης ενώ ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης έδωσε έμφαση στη συνεργασία της Περιφέρειας με την Κεντρική Διοίκηση, τον Δήμο αλλά και όλους τους φορείς, στηρίζοντας το όλο σχέδιο στον πληττόμενο Δήμο Μινώα Πεδιάδας, όπως και τα έργα ανάπτυξης  στην ευρύτερη περιοχή.

     Το Χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης του σχετικού Π.Δ. ορίζεται σε δεκαέξι (16) μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης ενώ ο συνολικός Προϋπολογισμός εκπόνησης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου ανέρχεται σε 1.735.342,27 €.

Αρχεία