29-08-2022, Εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση για την ειδική μοριοδότηση των μαθητών της Γ’ Λυκείου του σεισμόπληκτου Δήμου Μινώα Πεδιάδας για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση: Μετά από αίτημα του Δημάρχου Μ. Φραγκάκη

     Θετικές εξελίξεις σχετικά με τους απόφοιτους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας για τους οποίους εκδόθηκε - σε συνέχεια σχετικού αιτήματος του Δημάρχου Μ. Φραγκάκη και έγκρισης αυτού από το Υπουργείο Παιδείας – Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζεται ειδικό ποσοστό, επιπλέον του αριθμού εισακτέων, για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών που υπήρξαν μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου του 2021.

     Ειδικότερα, με την αριθμ. Φ.253.2/103868/A5/26-08-22 Απόφαση της Υπουργού Παιδείας κας. Ν. Κεραμέως, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ εντός των ημερών, προβλέπεται πως ειδικά και μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι  Γενικών και  Επαγγελματικών Λυκείων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας που έχουν πληγεί εξαιτίας φυσικών καταστροφών και οι οποίοι  υπέβαλαν αίτηση δήλωση και συμμετείχαν στις  πανελλαδικές εξετάσεις που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2022, εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.). Το δικαίωμα αυτό ισχύει για τους μαθητές της τελευταίας τάξης του σχολικού έτους 2021-2022 καθώς και για τους αποφοίτους, οι οποίοι υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση στα Λύκεια του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022.

     Η παραπάνω ρύθμιση εφαρμόζεται και για μαθητές και αποφοίτους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, οι οποίοι κατοικούν μονίμως στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας και συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022 ακόμα και εάν υπέβαλαν αίτηση-δήλωση συμμετοχής σε Λύκειο άλλης περιοχής ή σε άλλη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

     Τα ειδικά ποσοστά μοριοδότησης που αποδίδονται στους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων ανά κατηγορία Λυκείου στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας είναι τα εξής:

        I.            Για τους υποψηφίους των Ημερήσιων ΓΕΛ, ποσοστό 0,93% καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων της κατηγορίας τους σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών

      II.            Για τους υποψηφίους των Ημερήσιων ΕΠΑΛ, ποσοστό 1,64% καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων της κατηγορίας τους σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι.

    «Η εξέλιξη αυτή, μετά και τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις μας και τα σχετικά αιτήματα που είχα υποβάλλει το προηγούμενο διάστημα στο Υπουργείο Παιδείας, γνωστοποιώντας με κάθε τρόπο, την ανάγκη Ειδικής μοριοδότησης των μαθητών της Γ’ Λυκείου  του Δήμου Μινώα Πεδιάδας στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, μας δικαιώνει και μας χαροποιεί ως Δήμο και ως Δημοτική Αρχή. Η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για την καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων εισαγωγή των μαθητών της Γ’ Λυκείου που κατοικούν στο Δήμο μας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κάνει πράξη το αυτονόητο, το οποίο όμως πολλές φορές στη δημόσια διοίκηση καθίσταται ζητούμενο. Ευχαριστούμε θερμά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τη ρύθμιση αυτή η οποία έρχεται να στηρίξει στην πράξη τον αγώνα των υποψήφιων μαθητών του Δήμου μας και τις οικογένειες τους, οι οποίοι κατάφεραν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες», δήλωσε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης.

 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ & ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

     Σχετικά με τη διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την υπαγωγή των υποψηφίων στο ειδικό ποσοστό, αυτά θα κατατεθούν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, εντός πέντε εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση της παραπάνω υπουργικής απόφασης σε ΦΕΚ και είναι τα εξής:

     Α. Για τους μαθητές και αποφοίτους των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ των περιοχών του Δήμου Μινώα Πεδιάδας


1. Αίτηση -Υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα δηλώνει ο υποψήφιος την πρόθεση του για την υπαγωγή του στο ειδικό ποσοστό, καθώς και τα πλήρη στοιχεία του και τον κωδικό υποψηφίου με τον οποίο συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις 2022.

 

2. Βεβαίωση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας στην οποία είχαν υποβάλει την Αίτηση - Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις.

     Β. Για τους μαθητές και αποφοίτους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ που κατοικούσαν μόνιμα σε περιοχές του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και υπέβαλαν αίτηση-δήλωση συμμετοχής σε Λύκειο άλλης περιοχής ή σε άλλη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

 

1. Αίτηση -Υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα δηλώνει ο υποψήφιος την πρόθεση του για την υπαγωγή του στο ειδικό ποσοστό καθώς και τα πλήρη στοιχεία του και τον κωδικό υποψηφίου με τον οποίο συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις 2022.

2. Δήλωση Ε1 οικονομικού έτους 2022 (χρήση 2021) του γονέα στη δήλωση του οποίου φαίνεται το τέκνο ως προστατευόμενο μέλος ή του ιδίου του τέκνου αν κάνει αυτοτελή δήλωση, προς απόδειξη της μόνιμης κατοικίας του.

3. Βεβαίωση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας στην οποία είχαν υποβάλει την Αίτηση - Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις.

     Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, μόλις συγκεντρώσει όλες τις σχετικές βεβαιώσεις θα προχωρήσει στη σύνταξη πίνακα με τους δικαιούχους υποψήφιους και θα τους αποστείλει έντυπα και ηλεκτρονικά στην Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να διεξαχθεί η επιλογή τους με βάση τις προϋποθέσεις που ορίζει η υπ. αρ. Φ.253.2/103868/A5/26-08-22 Υπουργική Απόφαση.

Αρχεία