7-10-2015,Υπογραφή Σύμβασης του έργου «Βελτίωση – Αντικατάσταση Αρδευτικού Δικτύου Τ.Κ. Σκινιά – Β’ Φάση»

Υπεγράφη τη Δευτέρα 5-10-2015 η Σύμβαση εκτέλεσης του έργου «Βελτίωση – Αντικατάσταση Αρδευτικού Δικτύου Τ.Κ. Σκινιά – Β’ Φάση» από το Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, κ. Ζαχαρία Καλογεράκη και από τον ανάδοχο του έργου.

 Η σύμβαση είναι ύψους 320.000,00€, η πίστωση του οποίου προέρχεται από το Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη Ελλάδας 2007 – 2013» με ποσοστό συγχρηματοδότησης 90,51% από το Ε.Γ.Τ.Α.Α. και 9,49% από Εθνική Δαπάνη.

 Η σύμβαση αφορά στην ολοκλήρωση αντικατάστασης και βελτίωσης του δεύτερου τµήµατος του αρδευτικού δικτυού της τοπικής Κοινότητας Σκινιά, που καλύπτει την περιοχή από τις γεωτρήσεις έως το ύψος της λιµνοδεξαµενής, ανατολικά του νότιου οδικού άξονα, έκτασης περίπου 1.900 στρέµµατα.

 Πιο συγκεκριµένα, προβλέπεται να αντικατασταθεί ο αγωγός που µεταφέρει νερό προς άρδευση και ξεκινά από τις γεωτρήσεις που βρίσκονται στις θέσεις «Φαραγγόµυλος», «Περιστεριώνας» και «Αγιοπετριάς», έως τη δεξαµενή αποθήκευσης νερού που βρίσκεται στην περιοχή «Αγία Παρασκευή».

 Ο αγωγός είναι πεπαλαιωµένος και παρουσιάζει συνεχείς βλάβες, που έχουν σαν αποτέλεσµα να παρατηρούνται µεγάλες απώλειες νερού. Επίσης, συνεχείς βλάβες εµφανίζονται στα αντλητικά συγκροτήµατα των γεωτρήσεων, λόγω των πιέσεων λειτουργίας του αγωγού.

Όλα τα παραπάνω, έχουν σαν αποτέλεσµα τη µη αποτελεσµατική λειτουργία του αρδευτικού δικτύου και ιδιαίτερα κατά την περίοδο αιχµής τη χαµηλή ικανοποίηση των αναγκών άρδευσης των κατοίκων της περιοχής.

 Το συνολικό µήκος του αγωγού είναι 3.000 µέτρα περίπου και ο όγκος νερού που θα διοχετεύεται θα είναι περίπου 160m3/h. Ο αγωγός θα ακολουθήσει κατά κανόνα την πορεία των υφιστάµενων αγροτικών δρόµων και θα τοποθετηθεί στο χείλος αυτών ώστε να αποφευχθεί η κατάληψη της ζώνης εφόδου, µε στόχο να µην απαιτηθούν απαλλοτριώσεις αγροτικής γης.